torstai 29. toukokuuta 2025

Hagström Back to Backin keittopäivä






















Kaksi vuotta sitten Otaniemen Olarin Panimolla tehty Hagström Bandwagon onnistui omasta ja joidenkin muidenkin mielestä niin hyvin, että harmitti sen jääminen 500 litran eräksi. Toista erää suunniteltiin, mutta koskaan se ei toteutunut. Sen jälkeen Olari on kokenut dramaattisiakin vaiheita. Kun nyt tuli ajankohtaiseksi tehdä tämänvuotinen Hagström Olarilla, Bandwagon oli edelleen mielessä. Aikaa on kulunut sen verran, että enää uutta erää ei ole mielekästä tehdä. Mutta ehkäpä kuitenkin jotain Bandwagonin innoittamaa. Tarkka double-versio oli hetken mielessä, mutta jotain muutakin twistiä uutuuteen olisi hyvä saada. Oluen työnimenä käytetty Back to Back on monimerkityksellinen, mutta se kuvaa ainakin jonkinlaista jatkuvuutta edeltävän oluen kanssa.


Tältä pohjalta Olarin Ville Leino ja Aki Uutela viimeistelivät oluen reseptin. Pienten lisäviiveiden jälkeen päästiin lopulta helatorstaiaattona Vallilassa melan varteen. Bandwagon oli 7,5 % ja noin 100 IBU. Back to Back on tuplasumu, 8,5-8,7 % ja entistäkin katkerampi, 200 IBU. Olari on äskettäin tehnyt 500-IBUisen west coast IPAn, joten olimme nyt valmiita hyppäämään katkeruuden syvään päätyyn jopa NEIPAn kontekstissa. Päämallas on brittiläisen Crispin Extra Pale Maris Otter, joten hyvin vaaleaa tavaraa tulee. Vehnän roolin sai saman mallastamon Torrefied Wheat. Kauraa on tietysti myös mukana ja katkerohumalana Hagströmille totutusti Columbus (CTZ). Sitä kaadettiin kattilaan kädet kipeinä ennennäkemättömiä määriä. Bandwagonin päähumala oli mahtava Nectaron ja sitä haluttiin käyttää tietysti nytkin. Rinnalleen se saa australialaisen Vic Secretin, joka on nyt ensimmäistä kertaa Hagström-oluessa. Kuivahumaloinnissa mukaan tulee toinen tulokas Krush, jota nimenomaisesti halusimme käyttää tässä oluessa. Intensiivistä mehuisuutta tavoitellaan totta kai.


Aki hoiteli keittopäivän pääduunit ja häntä avusti jo viime toukokuussa NZ Pilsin keitossa mukana ollut Alexander Koskinen. Oman roolimme tähtihetkiä oli tietysti humalien heittäminen kattilaan. Olli Majanen otti panimolla hieman erilaisia Hagström-kuvia verrattuna aiempiin. Tuttuun tapaan panimolla kävi kaikenlainen hyörinä, jengiä valui sisään ja ulos. Chris Hild ja Alexander tölkittivät Märichelloa, saimme siitä äärimmäisen tuoreet maistiaiset. Noel Alexander viritteli muiden oluiden keittoja, Olari valmistautui panemaan läpi yön helatorstain kunniaksi. Yleismies Jyrki Peltonen ripusti sivuterassille graffitiseinää ja terassilla odotteli paketissa jo uusi saunakin. Saapuipa paikalle ennestään tuttu isäntä, joka vie Olarin käytettyä mäskiä VIroon karhujen ja villisikojen ruokintapaikalle. Mukaan lähti Hagströminkin mäskiä, joten tapausta voinee pitää Hagströmin vientitoiminnan lähtölaukauksena.  


Tilasimme panimolle purtavaa ja maistelimme virvokkeita, mm. erinomaista Gunk & Goo west coast IPAa, joka teki growleridebyytin samana päivänä. Tuotteesta tehtiin viime syksyllä pieni erä, jota ehdin pikaisesti kokeilemaan ohjatussa teistingissä. Taproomin auettua paikalle pölähti asiakkaita yllättävänkin paljon, jopa illan drag-tapahtuman osallistujia pyöri seassa. Paikalle saapui myös newyorkilaisen Thomas Riggsin kaveri Matt, jonka kanssa olimme Ari Nyforsin kanssa kierrelleet Helsingin baareja jo edellisiltana. Kaiken keskellä Aki ehti hieman kierrättää Mattia panimollakin. Back to Back saatiin onnistuneesti käymistankkiin ja lanseerausta voinee odotella kesä-heinäkuun vaihteessa. Olarin Panimo Konepaja, 28.5.2025.


Ei kommentteja: